Perjalanan ke HUSM Catatan 7

Punca tak boleh tidur

3. Otak bekerja keras dgn kecelaruan kesan sampingan steroid kerana sebelum membuat keputusan operate saya terlalu banyak membaca maklumat tentang prosedurnya. Jadi terlalu banyak soalan yang saya kena jawab sendiri mengapa dan apa kemungkinan berlaku seterusnya.

Terima kasih Dr Halim kerana petang Rabu sebelum operation dah beri jawapan awal tapi orang degil seperti saya ada banyak lagi soalan yg saya kena jawab sendiri dalam celaru kesan steroid. Steroid mesti diberi secara berjadual utk mengelak bengkak kerana steroid dari dalam badan tak cukup. Torehan tulang agak besar dan sifatnya yang hidup serta membekal darah kepada disc akan membengkak jika ditoreh. Ubat steroid penahan bengkak tambahan mesti diberi. Sebab itu satu salur ubat pada tangan saya masih belum boleh dicabut sehingga dibenarkan Dr Halim.

4. Sebelum operation dan immediately selepasnya saya makan laxapro 10 mg ubat tidur utk tempih 4 atau 5 jam. Cukuplah rasanya jadi tak perlulah saya ambil ubat tidur lagi supaya saya boleh tidur seperti biasa.

5. Biasalah duduk dalam wad kawalan rapi orthopedic tempat keluar masuk pesakit dan keluarga yang kemalangan jalan raya suara jerit rintih kesakitan mengganggu tidur.

Sambung baca Catatan 8.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s