WRestoran Ayam Ya Kyoto

Hari ini di Kyoto kami makan tengahari di restoran Muslim Ayam Ya yang terletak tidak jauh dari Central Station kira-kira 10 minit berjalan kaki. Restoran kecil ini saya jumpai setelah merujuk internet. Restoran ini sijil halalnya kepunyaan orang Jepun tetapi tukang masak dan pelayannya orang Indonesia. Sistem mengambil pesanan dibuat melalui vending machine dan menu masakan terletak di pintu masuk. Setelah bayaran dibuat pada mesin, pelanggan mendapat kupon pesanan dan diserahkan kepada pelayan perempuan Indonesia untuk diserahkan kepada tukang masak di belakang ruang makan yang boleh muat kira-kira 15 orang. Semua makanan berlaukkan ayam. Sebab tu restoran tu dinamakan Ayam Ya.

Restoran itu juga dilengkapi bilik air dan bilik solat untuk muslimin dan muslimat dengan tempat wuduk di dalamnya. Ramai pelanggan orang Indonesia namun ada juga orang Jepun dan seorang pemuda dari Sri Lanka makan bersama kami siang tadi. Saya fikir orang Melayu Malaysia perlu mencontohi orang Indonesia yang sudah ramai melabur dalam perniagaan restoran atau kedai makan di luar negara yang sukar didapati tempat makan halal. Ia merupakan fardu kifayaj.

Alamat restoran ini ialah Kyoto Fu Shimogyoku, Higashi Horikawa Dori St. Kiziyabashi Kudaru Mikaba Konyacho 2-1-11, Kyoto 6008238 Japan. No tel. +81-0753441456

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s