The Quest for Radovan Karadzic oleh Nick Hawton

Satu lagi buku yang saya sedang baca ialah The Quest for Radovan Karadzic oleh Nick Hawton. Buku ini sebenarnya sebuah novel yang digarap daripada catatan pengalaman penulisnya sendiri yang juga seorang jurnalist berbangsa British. Beliau telah ditugaskan oleh kerajaan Great Britain untuk mendapatkan maklumat tentang kesan perang saudara di Bosnia 1993 -1996. 

Nick Hawton telah tinggal beberapa kali di Balkan, negara-negara bekas Persekutuan Yugoslavia, selepas perang sehingga lebih satu dekad. Beliau juga telah diarah untuk menjejaki bekas President Bosnian Serb iaitu Radovan Karadzic yang telah diarahkan untuk ditangkap dan dibicarakan tetapi Karadzik telah melarikan diri dan menyamar dalam negaranya sendiri dan negara jiran. 

Anehnya selama lebih satu dekad dunia melihat Karadzic berjaya melarikan diri tanpa dapat dikesan dan ditangkap walaupun pelbagai pihak yang terdiri daripada agensi perisikan barat, kumpulan pengaman NATO, penyiasat the Heague dan maverick bounty hunters telah menjejakinya.

Karadzic sebaliknya dapat hidup bebas dengan menyamar sebagai orang lain yang bergerak dari satu tempat ke tempat lain malah muncul di tv dengan personaliti lain sebagai guru dalam perubatan alternatif. Sememangnya dia adalah seorang doktor sebelum berkecimpung dalam politik dan menjadi president. Dia telah mengubah bukan sahaja profesion daripada seorang pemimpin negara dan ahli politik malahan muka dan penampilan diri supaya tidak dapat dikesan.

Pihak dan orang lain seperti telah give up untuk mencari dan menangkap Karadzic kerana licik dan pandainya dia menyamar dan melarikan diri  daripada pengetahuan orang yang mencarinya. Ada teori yang mendakwa pihak barat sengaja tidak mahu menangkap dan menghukum Karadzic yang dianggap sebagai penjenayah kerana kekejamannya membunuh lebih 8000 muslim Bosnia dan lebih dua juta kehilangan keluarga serta tempat tinggal. Barat dikatakan srngaja melambat-lambatkan usaha mencari Karadzic supaya kehadiran mereka di Balkan dalam tempoh lama menghalalkan mereka untuk memantau perkembangan Islam di Eropah.

Pelbagai alasan diberi Karadzic dan pemerintahannya untuk menutup kesalahan membunuh secara kejam rakyatnya sendiri yang  beragama Islam. Dia mendakwa hanya 2000 orang terbunuh dalam persengketaan sesama sendiri.

President Clinton yang mengarahkan Milosevic dan Karadzic ditangkap telah mendapat sanjungan ràkyat Islam Bosnia yang sememangnya memohon simpati atas penderitaan yang mereka tanggung daripada kekejaman dua orang pemimpin itu. Kebencian mereka kepada kekejaman dua orang pemimpin ini sangat jelas terzahir hingga sekarang. Pada gambar muka Karadzic telah diletak tanda X berwrna merah oleh perempuan muda cantik bertudung dan berpakaian sopan penjual buku yang saya beli di hujung jembatan di Mostar yang terkenal itu. Anak Karadzic sendiri telah membunuh diri kerana tidak sanggup menanggung malu atas kekejaman bapanya.

Dalam menjejaki Karadzic, Hawton telah berjalan beratus batu ‘doggedly followed his trail, travelling from the snow-capped mountains of Montenegro to the killing fields of eastern Bosnia to the corridors of power in Belgrade, in search of the man accused of some of the most horrific crimes committed in Europe since the Second World War‘. 

On his journey into the dark heart of Balkan politics and crime, Nick Hawton met secret intelligence agents who tried to recruit him, got to know the Karadzic family in their home in Bosnia and interviewed the Serbian politicians who held the levers of power. And he met the widows who had lost everything in the maelstrom of the Bosnian war that Radovan Karadzic had helped to spark.

He uncovered a tale of intrigue, murder, betrayal, spies, dirty deals, international politics and innocent victims. It was a quest that brought him face to face with the personal tragedy of others and the black humour that so often accompanied it. Ultimately, it was to make him question the whole nature of his profession.

Demikian secebis coretan biography penulis di belakang buku ini. Membaca buku ini kita seperti turut sama dalam pengembaraan Hawton menjejaki Karadzic sehingga Karadzic berjaya ditangkap di dalam bas nombor 73. Begini Hawton menulis dalam prologue di awal bukunya:

The doors to the number 73 bus shuddered to a close and he settled himself down in a seat near the front. An old lady kindly offered to stamp his ticket in the machine. He was laden with bags; the white plastic one with the newspapers and CDs, the hoversack with his laptop and the raffia bag with his other staff. But it was not a long jurney and he would be there soon. He was behind schedule, but there was no need to worry. They would not mind. He glanced out of the window, turned back, pulled out some reading glasses and openedhis religious book.

Begitulah sedikit prologue bagaimana Hawton menggambarkan suasana di dalam bas yang dinaiki Karadzic semasa dia hendak ditangkap. Hawton menulis seolah-olah dia bukan sahaja mengetahui seluruh pergeraman Karadzic malah dapat menyelami perasaannya ketika itu. Hal dapat dikesan melalui satu para dalam prologue bukunya selerti berikut:

He was going away for a few days’ relaxation. He had felt under preasure for some time. There had been moments in the past when had felt jumpy, but this time it was different. He felt the net might be closing. He remembered the time a police van had stopped in front of him  and a group of officers had jumped out. They had run towards him and, just as he thought they were about to seize him, continued past in pursuit of sone other wanted man. He had smiled to himself at the time, though the fear had been real enough. 

Begitu agaknya yang dikehendaki En Kahar Harun Ketua Unit Komunikasi Koperat KPM supaya saya menulis. Beliau menyarankan ‘Saya kira ia jadi lebih menarik jika diselitkan ketegangan emosi apabila berbeza nilai, persepsi dan budaya. Ini boleh membantu mereka yg berminat sebagai persiapan psikologi, bukan hanya setakat menceritakan laluannya’. Saya mengucapkan terima kasih atas saranannya itu. Saya masih punya kekurangan kepakaran dan pengalaman untuk menulis sebegitu baik seperti Nick Hawton. Namun saya berjanji untuk terus belajar. Mudah-mudahan dengan membaca buku Hawton ini saya bukan sahaja dapat mengetahui sejarah umat Islam di Bosnia, malahan dapat belajar cara menulis berdasarkan catatan sebuah perjalanan atau pengembaraan.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s