Memahami Budaya Hidup Orang Jepun


Banyak telah diceritakan orang tentang sikap dan ciri murni orang-orang Jepun sejak lama lagi. Ada yang mengatakan sikap dan amalan baik mereka jauh mengatasi amalan baik orang-orang Islam. Mereka dikatakan mengamal ajaran Islam yang nulia lebih daripada orang Islam sendiri.
Tulisan ini dikutip daripada Ms Ai yang menjadi pemandu pelancong saya semasa lawatan ke Jepun bersama Rayhar dari 1 hingga 7 Disember 2017. Beliau beasal dari Bandung Indonesia telah tinggal di Osaka Jepun sejak 25 tahun. Beliau bukan sahaja belajar malah bekerja di Jepun sebagai pengajar Bahasa Indonesia, penterjemah dan pemandu pelancong. Beluau sangat memahami  budaya dan cara hidup orang Jepun.

Berikut antara budaya dan sifat murni orang-orang Jepun seperti diceritakan oleh Ai melalui pengalaman hidup beliau bersama keluarga dan masyarakat Jepun selama 25 tahun. Diharap tulisan ini bukan sahaja menjadi panduan kita apabila berada di Jepun malah menjadi pedoman hidup sehari-hari di mana sahaja berada.

Kemajuan Teknologi dan tradisi lama

Walaupun Jepun maju dalam bidang Sains dan teknologi, budaya dan cara hidup tradisional amalan mulia yang kekal turun temurun menjadi kebanggaan mereka. Malahan kemajuan sains dan teknologi, komputer dan dunia cyber diguna untuk mengukuhkan lagi amalan nilai murni dan budaya tradisional mereka. Contohnya, tandas yang dilengkapi pelbagai peralatan elektronik seperti pemanas tempat duduk, pemancut air intinjak selepas buang air kecil dan besar yang berasingan dan muzik hanya didapati di Jepun.

Kemajuan sains, teknologi, komputer dan cyber di Jepun bergerak seiring dengan pengekalan nilai murni seni dan budaya tradisi dalam kehidupan seharian di rumah, tempat kerja atau tempat awam. Contohnya, rumah, pakaian, makanan, permainan, muzik dan seni tradisi lain masih boleh ditemui dengan mudah di mana-mana di Jepun.

Menghormati Orang Lain

Orang Jepun sangat menghormati orang lain tanpa mengira usia, traf sosio ekonomi, sesama mereka atau kepada tetamu dan di mana sahaja berada. Untuk bekerja mereka perlu ada sop. Walaupun bertugas untuk tempoh singkat perlu latihan khusus. Banyak bahasa sapaan dengan mimik muka dan intonasi suara bersopan dan mesra.

Umpamanya cashier di pasaraya atau kedai-kedai yang menjadi tumpuan pelancong atau kedai biasa akan mengucapkan kata-kata yang agak panjang bukan sahaja untuk mengucapkan terima kasih malahan untuk memastikan pembeli puas hati dengan barang yang dibeli dan mendapat wang baki bayaran yang cukup.

Sangat menghormati perempuan

Lelaki Jepun sangat menghormati orang perempuan tanpa mengira usia. Mereka tidak menyentuh perempuan sesuka hati sama ada di khalayak ramai atau sebaliknya. Hal ini kerana perempuan Jepun sangat menjaga kehormatan diri. Apabila di dalam lif atau bas atau keretapi, anda hendaklah menjaga tingkah laku. Jangan sekali-kali biarkan tangan anda terlepas dari pegangan anda sendiri sehingga menyebabkan perempuan Jepun yang berada berdekatan anda terasa seperti disentuh atau diraba. Anda boleh masuk penjara atau didenda apabila dia menjerit.

Perempuan Jepun tidak selesa disentuh mana-mana bahagian badannya terutama oleh orang yang tidak dikenali atau belum biasa dengannya. Mereka dilindungi oleh undang-undang. Maka berhati-hatilah anda apabila berada di Jepun.

Budaya Selamat

Orang Jepun mengamalkan budaya selamat. Negara Jepun dikatakan negara paling selamat di dunia.  Anda boleh berjalan dengan selesa dan selamat di Jepun walaupun di tengah malam. 

Jenayah sangat kurang berlaku di Jepun. Jika ada kejadian jenayah walaupun kecil besar maknanya bagi orang Jepun. Berita mengenainya akan keluar di akhbar dan television. Jika anda mengambil barang yang bukan milik anda secara tidak sah dan ditangkap kemungkinan beritanya keluar di media awam.

Barang tercicir boleh jumpa semula.

Orang Jepun sangat mengambil berat barang, terutama yang berharga, yang tercicir atau tertinggal di mana-mana tempat yang mereka jumpai. Mereka akan sedaya upaya mencari pemilik barang tersebut. 

Jika dompet duit anda tercicir di mana-mana tempat pun kemudian ditemui orang Jepun anda punya peluang besar untuk dapat semula dompet tersebut. Orang Jepun tidak akan mengambil barang yang bukan miliknya.

Mengambil berat orang selepasnya 

Apabila mengguna kemudahan awam atau apa sahaja kemudahan yang diguna secara bersama, orang Jepun selalu mengambil berat kebajikan atau keselesaan orang yang akan menggunakannya selepas itu. Contohnya apabila mengguna tandas awam, orang Jepun pasti mengguna dengan betul, tidak mengambil masa yang lama, membersihkan daripada kotoran, sampah, bau busuk dan basah sehingga boleh menyebabkan orang lain sesudahnya tidsk selesa.

Apabila anda menaiki bas pastikan tiada sampah atau kotoran di tempat duduk anda selepas anda turun daripadanya. Sebagai pelancong anda dibekalkan minuman atau makanzn di dalam bas. Anda juga diberi beg plastik untuk menyimpan sampah anda. Semasa turun daripada bas pastikan anda bawa sendiri sampah-sampah anda keluar daripada bas untuk dibuang

Menghormati  alam sekitar

Mereka bangga dan menghormati alam sekitar seperti tumbuh-tumbuhan,  sungai, bukit, gunung dan laut. Pokok-pokok sama ada yang ditanam atau yang tumbuh melata dijaga dengan baik terutama pokok sakura. 

Pernah berlaku seorang pelancong sebuah negara yang tidak dinamakan oleh Ai memanjat pokok sakura untuk mengambil gambar telah menyebabkan dahan pokok itu patah. Orang Jepun sangat kecewa dengan sikap buruk kebanyakan pelancong negara berkenaan. Berita mengenai perkara tersebut telah keluar di tv.

Apabila menanam pokok sama ada untuk makanan atau hiasan seperti bonsai mereka akan membuatnya bersungguh-sungguh. Mereka sanggup berbelanja besar dan mengambil masa yang lama mengerjakannya. Mereka bukan sahaja mengharap hasil yang lumayan malah kepuasan hati yang mendalam.

Sifat sayang terhadap Makhluk

Makhluk hidup atau mati sangat disayangi oleh orang Jepun. Contohnya anjing peliharaannya dikasihi seperti anak sendiri. Mereka berbelanja besar untuk memeliharanya seperi makan, minum, ubat-ubatan, pakaian, tempat tinggal dan pram seperti kita menjaga anak kecil.

Sebab itu kesetiaan haiwan peliharaan kepada tuannya sangat luar biasa. Misalnya, Hachiko seekor anjing yang sangat setia sanggup menunggu tuannya seorang profesor balik dari universiti di stesen keretapi selama hampur 10 tahun kerana menyangka tuannya masih hidup telah menjadi cerita lagenda di Shibuya Jepun. Kusah tersebut diabadikan dalam bentuk monumen dan filem.

Binatang sekecil cengkerik yang hanya dapat didengar bunyinya pada musim panas dihormati dengan cara ibu bapa dan guru sama ada di rumah atau di sekolah menggalakkan kanak-kanak untuk aktiviti mendengar dan mengkaji haiwan tersebut. Bagi orang-orabg Jepun benda hidup dan mati di bumi adalah anugerah Tuhan yang mesti dijaga dan dihormati. Mereka tidak membunuh atau memusnahkan sewenang-wenangnya.

Penutup

Banyak lagi budaya dan nilai murni masyarakat Jepun yang boleh dipelajari. Jika kita boleh mengambil dan mengamal dalam budaya dan ajaran Islam alangkah baiknya. Sememangnya itulah juga ajaran Islam.

Namun sebagai orang Islam diharap kesan negatif pengamalan budaya dan fahaman melampau boleh mendatangkan keburukan. Contohnya stress dan murung di Jepun adalah tertinggi di dunia terutama menjelang bulan Mei apabila musim panas tiba.

Cuaca panas menyebabkan badan mudah berpeluh dan fikiran menjadi rimas. Hari yang panjang menyebabkan mereka penat dan mudah mengantuk. Jalan lebih kerap menjadi sesak. Hal ini menyebabkan kesukaran dan mereka perlu mengejar masa untuk sampai ke pejabat. Lambat sampai ke pejabat kerana jem tidak boleh dijadikan alasan sama sekali di Jepun.

Selain mengejar masa, mengejar kesempurnaan dan terlalu mengambil hati orang lain juga menyebabkan stress orang-orang  Jepun. Kejadian bunuh diri di Jepun adalah tinggi di Jepun. Sama keadaannya di Korea.

Tokyo 5 Disember 2017

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s